Op CBS in de Klas worden vier lessen aangeboden voor de bovenbouw van het basisonderwijs met als onderwerp informatieverwerking: het lezen en maken van grafieken en tabellen. Drie lessen zijn ontwikkeld door Codename Future en een les door EDG Media. Leerlingen gaan in de lessen aan de slag met het lezen van tabellen en grafieken en het omzetten van een tabel in een grafiek. Ook leren ze verschillende grafiektypen herkennen. Een les met nog meer uitdaging gaat in op de weergave van grafieken en hoe deze de lezer kan beïnvloeden. Leerlingen leren hierdoor bewuster en kritischer naar een grafiek te kijken en zich af te vragen welk verhaal de grafiek (soms bewust) wil vertellen.
Het CBS richt zich met CBS in de Klas al enkele jaren op het onderwijs door gratis lesmateriaal aan te bieden. Voor het voortgezet onderwijs gebeurt dit voor de vakken economie, aardrijkskunde, maatschappijleer en wiskunde. En nu dus ook voor het basisonderwijs. Docenten vinden op CBS in de Klas interactieve visualisaties om begrippen of thema’s te illustreren, zoals de Bevolkingspiramide en Economische indicatoren in de EU. Ook staan er korte animatiefilmpjes over inflatie, het bbp en vergrijzing en complete lesplannen voor bijvoorbeeld aardrijkskunde met interactieve kaarten en wiskunde over grafieken maken en onderzoek doen.

 

Het CBS wil met CBS in de Klas jongeren bereiken, zodat ze weten wat het CBS doet en waarvoor ze later, als student, onderzoeker, journalist of beleidsmedewerker, het CBS kunnen gebruiken. Daarnaast speelt het CBS in op het begrip mediawijsheid binnen het onderwijs; cijfers worden steeds meer gebruikt in de media om meningen en ontwikkelingen te onderbouwen en illustreren. Mediawijsheid zorgt ervoor dat leerlingen bronnen checken en kritisch kijken naar de presentatie van grafieken en naar onderzoek en hoe het is uitgevoerd.

 

Tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) van 27 tot en met 31 januari in de Jaarbeurs in Utrecht brengt het CBS haar lesmateriaal onder de aandacht van docenten, uitgeverijen lesplanontwikkelaars en andere betrokkenen bij het onderwijs. Je vindt het CBS in hal 8, standnummer B047.

Grafieken en tabellen (drie lessen gerealiseerd door Codename Future)
Cliptoets met verdiepende opdracht (les gerealiseerd door EDG Media)

Bron : http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/onderwijs/publicaties/artikelen/archief/2015/cbs-biedt-gratis-lesmateriaal-voor-basisonderwijs-2015.htm